top of page

MUTFAK

Alan Adı (Domain) Markamı Korur Mu?

Buzz Aldrin ve Neil Armstrong’un, ayaklarının tozuyla Ay’a bayrak dikerek galaktik bir mülkiyet iddiasında bulunduklarını hatırlarsınız. Markalar da böyle çalışır. Bir markayı herkesten önce ticari olarak kullanmaya başladığınız andan itibaren kullanıma dayalı bir üstün hakka sahip olursunuz.


Ancak marka çok özel bir koruma şeklidir. Evet bir markayı yalnızca kullanarak birtakım haklar elde edersiniz ancak markanızı Türk Patent nezdinde tescil ettirmediğinizde bu koruma oldukça sınırlı kalacaktır. Detaylar için şurayı okuyabilirsiniz.


Bu konuda en sık sorulan sorulardan birisi de internet galaksisindeki domain (alan adı) tescillerinin ticari marka tescili ile aynı sonuçları verip vermeyeceğidir. Hayır! Bir domain adına sahip olmanın Türk Patent nezdindeki ticari marka tescilleri ile hemen hiçbir ilgisi yoktur. Kafalar karıştı mı? Hemen aşağıda bunu çözeceğiz.


Bir Saniye! Domain Adı (Alan Adı) Da Ne?


Domain Adı (alan adı) en basit haliyle internet adresidir. Örneğin; www.cihangirhukuk.com bizim alan adımızdır ve bu bağlantıya her tıkladığınızda bilgisayarınız bizi tam olarak nerede bulacağını bilir.


Anladık mı? Harika. Şimdi daha önemli konulara geçelim. Ciddi derken… Göreceli.


Ticari Marka ve Alan Adları


Büyümekte olan tüm modern girişimlerin güçlü bir online görünürlüğe ihtiyaç duyduğunu söylemeye gerek bile yok. Bu yüzden istediğiniz alan adının müsait olduğunu gördüğünüzde üzerine atlayacağınızı biliyoruz. Fakat bu noktada bir ayrımı net olarak yapmamız gerekiyor: Alan adını satın almak, ticari markanın tescili ile aynı şey değildir. Bunun, doğru anlaşılması çok önemli çünkü yukarıda da ifade ettiğimiz gibi ticari markanız tescilli değilse sahip olduğunuz koruma da oldukça sınırlı kalacaktır. Dahası bir marka araştırması yapmadığınızda, başkalarına ait ticari marka haklarını ihlal etme riski altında olursunuz.


Örneğin “www.mcdonalds.com” alan adını satın aldığınızı ama o “McDonalds” olmadığınızı farz edelim. Böyle bir durumda; hamburgerlerin yüce hükümdarı, her şeyi bilen Kral Ronald’ın, soyadını dünyanın hemen her yerindeki fikri mülkiyet ofislerinde ticari marka olarak tescil ettirdiğini bilseniz iyi olur. Öyle ki; eğer “McDonalds” markası tescilliyse – ki cevabı biliyoruz, muhtemelen satın almış olduğunuz o domain adını uzun süre kullanamazsınız. Zira bu majestelerinin ticari marka haklarını ihlal edecektir. Böyle bir durumda ise iki seçeneğiniz var. Ya alan adını sakince yere bırakırsınız ya da kralın avukatlar ordusu ile savaşmayı göze alırsınız. Biz iki opsiyonu da pek sevmedik.


Bahsi geçen şu marka araştırmasını hatırladınız mı? Eğer böyle bir araştırmayı ilgili alan adını satın almadan önce yapmış olsaydınız, kırmızı saçlı palyaço (kişisel alma lütfen Ronald) ile gireceğiniz kavgadan kaçınabilirdiniz. Eğer hali hazırda alan adınızın başka bir tescilli marka ile çatışıp çatışmadığını kontrol ettirdiyseniz ve sonuç temiz çıktıysa harika! Ancak yine de sahip olduğunuz koruma, tescilli bir ticari markaya nispetle oldukça zayıftır.


İşte diğer bir örnek: Diyelim ki siz Ronald’sınız ama ticari markanızı tescil ettirmediniz ve haklarınız sadece servis ettiğiniz milyarlarca hamburgere dayanıyor. Alan adını alan çapulculara diz çöktürmek hayli güç olacaktır. Neden mi? Çünkü bu defa Türk Patent arkanızda değil! İşte bu da ticari markanızı en erken aşamada Türk Patent nezdinde tescil ettirmenizin pek çok faydasından birisidir.


Beni Oku! Önemliyim!


Başkaları ile ticari marka ihlal sorunları yaşamayabilirsiniz. Dahası olması gerektiği gibi dört başı mamur bir ticari marka başvurusu yapmak istiyor da olabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda da yalnızca alan adına sahip olmak size herhangi bir avantaj sağlamaz. Zira bu ve benzeri uyuşmazlıklarda önemli olan o markanın aktif ticari kullanımdır. (yukarıyı hatırlayın) Satın aldığınız domain ya da boş bir internet sitesi ise ticari kullanım için makul bir kanıt sayılmaz. Anlayacağınız ticari faaliyet için bir ürün ya da hizmet satmalısınız.


Kısa Keselim


Uzun lafın kısası: alan adları ticari marka koruması sağlamaz. Bir domain satın almak heyecan verici olsa da teknik olarak, karşınıza çıkabilecek fikri mülkiyet iddiaları açısından bir kalkan değildir. Eğer somut bir markanız varsa, yapabileceğiniz en iyi şey onu Türk Patent nezdinde tescil ettirmektir. Eğer başvuru süreci için hazır olmadığınızı düşünüyorsanız bir merhaba demeniz yeterli. – hey@cihangirhukuk.com


13/06/19



İlgili Kaynaklar:


Sorumluluk:  Bu sayfa altında sağlanan içerik tamamıyla bilgilendirme amaçlı olup hiçbir şekilde reklam, tanıtım vb. adlar altında değerlendirilemez, hukuki tavsiye olarak yorumlanamaz ve izinsiz olarak kullanılamaz. Bu makaleyi okumanız bizimle avukat - müvekkil ilişkisi kurduğunuz anlamına gelmeyecektir. Eğer daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, Cihangir Hukuk yardımcı olmaktan memnuniyet duyar. Bize buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page