top of page

MUTFAK

B Corp Başvurusu Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 27 Eki 2019

İşiniz artık bir yaşını doldurdu ve siz doğum günü pastasının üzerinde çilek olarak bir B Corp damgası mı görmek istiyorsunuz? Doğru yere geldiniz. Bu yazıda B Corp Sertifikası’na nasıl başvurabileceğinizle ilgili bilgileri toparlıyoruz.



Adım # 1


B Corp Sertifikası’na başvurmanın ilk adımı, işinizin toplum ve çevre ile nasıl etkileşime girdiğini ölçen online ve ücretsiz B Etki Değerlendirme’sini tamamlamaktır. (B Impact Assessment– BIA) Elbette etki değerlendirmesi esnasında vereceğiniz cevaplarda olabildiğiniz kadar şeffaf olmalısınız. Sertifikasyon sürecinde ihtiyacınız olacak tam rapor için gerekli bu aşama birkaç saatinizi alabilir. Hazırlıklı olun!


B Etki Değerlendirme’sini tamamlamanızın ardından ise, işinizin sosyal ve çevresel etkisini yansıtan bir puanlamaya tabi tutulursunuz. Zira kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan B Lab, yalnızca 80 ya da üzerinde bir skora ulaşan girişimlere B Corp Sertifikası vermektedir. Lâkin girişiminiz 80 puan almamış olsa da endişelenecek bir şey yok. Zira B Etki Değerlendirme’sini takip eden süreçte ek olarak iletilecek geri bildirimlere ve tavsiyelere uyum sağlayarak her daim yeniden başvurabilirsiniz.


Adım # 2


Normal şartlar altında bir B Corp Sertifikasyon sürecinde ikinci adım birtakım hukuki yükümlülüklerin yerine getirilmesini gerektirir. Öyle ki, bir kere B Corp olma yoluna girdikten sonra kurumsal düzeyde alınacak her kararda toplumsal ve çevresel yarar da en etkin şekilde gözetilmek durumundadır. En üst düzeyde değişimlerin günün sonunda her şeyden önce kurumsal bir zihniyet değişimini zorunlu kıldığını unutmayın.


Peki bu hukuki yükümlülükler nasıl yerine getirilir? Şurada da açıkladığımız üzere, resmi bir şirket türü olarak "Benefit Corporation" (yahut sosyal girişimciler için özelleşmiş başka bir tüzel kişilik) hemen hemen hiçbir ülkede ulusal ölçekte kabul görmüş bir fenomen değil. Diğer taraftan her ülkenin yasal sisteminin birbirinden çok farklı dinamiklere sahip kendine özgü yapılara sahip olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle B Lab’in talep ettiği hukuki yükümlülükler için tek ve her bölge için uygulanabilir bir reçete bulunmuyor. Örneğin eğer girişiminiz San Francisco’da faaliyet gösteriyor olsaydı, sizden girişiminizi Kaliforniya’da yasal olarak kabul edilmiş şirket türlerinden biri olan B Corp’a dönüştürmeniz beklenecekti. Ancak bu tüzel kişilik türünün Birleşik Devletler’de dahi her eyalette kabul görmediği düşünüldüğünde tüm dünyadaki B Corp başvurucularından aynı şeyi beklemenin ne denli yersiz olacağını izaha gerek yok. Bugün itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren şirketler için tespit edilmiş bir hukuki yükümlülük seti bulunmuyor. Bu da demektir ki merkeziniz İstanbul’daysa, şimdilik bu adımı geçtiğinizi varsayabilirsiniz.


Adım # 3


B Corp Sertifikası başvuru sürecinin üçüncü adımı girişiminizin B Etki Değerlendirme puanını doğrulamak ve verdiğiniz cevapların şeffaflığından emin olmakla ilgilidir. B Corp Nedir? makalemizi okuduğunuz için bahsi geçen şeffaflığın hangi konularla alakalı olabileceği konusunda fikir sahibi olduğunuzu varsayıyoruz. Bu aşamada sizden bazı cevapları belgelendirmeniz istenebilir. Unutmayın B Corp etiketinizi korumak için Etki Raporu’nuzun (temelde B Etki Değerlendirme’sinin bir özetidir) her yıl kamuya açık olarak yayınlanması gerekir. Fakat endişeye yer yok. Bu tahmin ettiğiniz kadar külfetli bir iş değil. Tüm bunlara ek olarak B Etki Değerlendirme’sine her iki-üç yılda bir yeniden girmeniz gerektiğini de lütfen bir kenara not edin.


Adım # 4


B Corp Sertifikasına sahip olmak için son adım B Lab ile bir karşılıklı bağlılık anlaşması imzalamak ve senelik cironuza göre belirlenecek yıllık sertifikasyon bedelini ödemektir. Örneğin €0 – €999,999 arasında ciroya sahip şirketler için bu bedel yıllık €500’dur. €1M – €4,999,999 arasında ciroya sahip olduğunuzda ise bu ücret €1,000 olur.


Sonuç


B Corp Sertifikası’na sahip olmak bir parça uğraştırıcı olabilir ancak çok boyutlu bir faydayı beraberinde getirir. Sertifikasyon, girişiminizin toplumsal ve çevresel bilince sahip olduğunu gösteren bir madalya gibidir ki, bu hem dünya hem de sizin için harikulâde bir şeydir. Süreçle ilgili desteğe ihtiyaç duyarsanız hey@cihangirhukuk.com adresine bir mail bırakmanız yeterli.


23/09/19



İlgili Kaynaklar:


Sorumluluk:  Bu sayfa altında sağlanan içerik tamamıyla bilgilendirme amaçlı olup hiçbir şekilde reklam, tanıtım vb. adlar altında değerlendirilemez, hukuki tavsiye olarak yorumlanamaz ve izinsiz olarak kullanılamaz. Bu makaleyi okumanız bizimle avukat - müvekkil ilişkisi kurduğunuz anlamına gelmeyecektir. Eğer daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, Cihangir Hukuk yardımcı olmaktan memnuniyet duyar. Bize buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page