top of page

MUTFAK

Filmim İçin Ne Tür Haklara İhtiyacım Var?

Üçüncü kişilere ait haklar barındıran ögelerin, filmlere sorunsuz bir şekilde dahil edildiğinden emin olmak için film yapımcıları ile birlikte çalışıyoruz. Film Clearance da ne diyorsanız şuradan devam edebilirsiniz. Peki filminizi göstermeden önce hangi haklara ihtiyacınız var? Film Clearance sürecinde neyle uğraşacağınızı ve üçüncü kişilere ait hakların film boyunca hangi noktalarda karşınıza çıkabileceğini öğrenmek için lütfen okumaya devam edin.


Film clearance, film yapımcılığının tüm yönleri ile ilgili olarak “gerekli izinlerin alındığından” emin olma sürecidir. Film yapımcısı müvekkillerimizin maliyetleri minimize etmelerine yardımcı olmak istiyoruz. Bu sebeple onlara her bir sahnenin üzerinden dikkatle geçilmesini, bir şekilde filme karışan üçüncü kişilere ait hakların hassas bir şekilde tespit edilmesini ve bu tespitlerin kurgudan önce bir plan dahilinde temizlenmesini tavsiye ediyoruz. Bu tespitleri yapmak ve ilgili hakları elde etmek konusunda ne kadar ciddi davranırsanız, sonradan karşınıza çıkabilecek sürpriz maliyetleri de o denli minimize edersiniz.


Üçüncü kişilere ait haklar, filminiz içerisinde farklı şekillerde karşınıza çıkabilir. Aşağıda, yaygın şekilde önünüze gelebilecek üçüncü taraf haklarını ve daha sağlıklı tespitler yapabilmek için özellikle hangi unsurlara ( oyuncular, görseller, müzikler, logolar ve şirketlere ait işaretler ) dikkat etmeniz gerekebileceğini özetlemeye çalıştık.


Kişilere Ait Haklar


Filminizde boy gösteren her bir kimseden, film dahilinde ve sonrasındaki faaliyetlerde isimlerini, görüntülerini ve fikir ve sanat eserleri kapsamındaki mali haklarını kullanabilmek için izin almak zorundasınız. Bunun sebebi tüm insanların isimleri ve görünümleri üzerindeki ticari kullanım haklarına sahip olmasıdır. Oyuncularınız için bu izinleri ve hakları yapacağınız bir sözleşme ile devralabilirsiniz. Esasen bu izin bir şekilde filminizde boy gösteren tüm insanlardan alınmalıdır.


Kişi, sahne içerisinde sadece yoldan geçen biri bile olsa bu izni almak için çabalamalı ya da kalabalık bir bölgede çekim yapma ihtimalinde en azından konu ile ilgili bir afiş hazırlamalı ve filmde görünenlerin yüzlerini biraz daha bulanık hale getirmelisiniz. Filmde boy gösteren her bir kimse için, hazırladığımız “Haklar ve İzinler Tablosuna” ekleme yapın. Bu tabloda, tarih ve saat bilgisine, kişinin iletişim bilgilerine, izin türüne, iznin alınıp alınmadığına ve alındıysa içeriğine vermeyi unutmayın.


Çekim İzinleri


Çekim yaptığınız her bir mekân için orada çekim yapabilmek için izin almak zorundasınız. Bu da “Çekim İzini” ile mümkün olur. Eğer, bir sokak, park ya da kamuya açık bir binada çekim yapıyorsanız ilgili idari otoritelerden izin almanız gerekir. Her yeni çekim mekanı için “Haklar ve İzinler Tablosuna” yeni bir ekleme yapın ve izin durumunu belirtin.


Telif Hakları


Tüm bunlara ek olarak, filminizin temelinde (fikri altyapı) kullandığınız ya da çekimlerde görünen ve hakları başka birine ait tüm fikir ve sanat eserleri için de izin almanız gerekir. Bu "eserler", arka plandaki bir görsel, yazılı bir metin, video klipler, müzik eserleri, ayırt edici özelliği olan mekanlar, binalar & anıtlar, stok fotoğraflar ve diğer sanat eserleri ile internette yayınlanan materyaller gibi pek çok formda olabilir.


Filmde kullanılan her bir öge için, hazırladığımız “Haklar ve İzinler Tablosuna” ekleme yapın. Bu tabloda, eserin türüne (müzik, fotoğraf, video klip vb.) ve iznin alınıp alınmadığına ve alındıysa içeriğine vermeyi unutmayın.


Ticari Markalar, Logolar ve Ticari İşaretler


Filminizde beliren her bir ticari marka, logo veya ticari işaret için izin almanız gerekebilir. Aslında gerekmeyebilir de... Elbette yazılı bir izne sahip olmak bu iznin olmamasından her zaman daha iyidir. Ancak kural olarak, o ürün ya da ticari markanın kullanımı olağan bir kullanımsa ve bu kullanım hayatın olağan akışı içerisinde anormal bir sonuca çıkmıyorsa bir başkasına ait ticari markayı filminiz içerisinde kullanabilirsiniz. Yani, setinizde “gerçek” ürünleri kullanmanızda o markayı aşağılayıcı ya da küçümseyici bir anlatı bulunmadıkça bir sorun yoktur. Öyle ki; çoğu zaman markalar ürünlerini filmlerde bu şekilde gösterebilmek için ücret karşılığında sponsor olma yolunu dahi tercih etmektedirler. Bedava reklam kimseyi üzmez.


Filmde kullanılan her bir ticari marka, logo ya da ticari işaret için, hazırladığımız “Haklar ve İzinler Tablosuna” ekleme yapın. Bu tabloda, ticari marka, logo ya da işaretin türüne ve iznin alınıp alınmadığına ve alındıysa içeriğine yer vermeyi unutmayın.


28/05/19



İlgili Kaynaklar:


Sorumluluk:  Bu sayfa altında sağlanan içerik tamamıyla bilgilendirme amaçlı olup hiçbir şekilde reklam, tanıtım vb. adlar altında değerlendirilemez, hukuki tavsiye olarak yorumlanamaz ve izinsiz olarak kullanılamaz. Bu makaleyi okumanız bizimle avukat - müvekkil ilişkisi kurduğunuz anlamına gelmeyecektir. Eğer daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, Cihangir Hukuk yardımcı olmaktan memnuniyet duyar. Bize buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page