top of page

MUTFAK

Sosyal Medya 101: İşletme İsmimle Kullanıcı Adı Alınmış, Ne Yapmalıyım?

Evet, şirketinizin ismini seçtiniz, kurumsal kimliğinizi tamamladınız ve hakkımızda bölümünü yazdınız. Şimdi sıra online görünürlüğe geldi değil mi? Eğer insanların ne kadar harika ürün ya da hizmetlerinizin bulunduğunu veya ne yapmakta olduğunuzu öğrenmelerini istiyorsanız, evet öyle! Mahşerin dört atlısından (Twitter/Instagram/Facebook/Youtube) birine girdiniz, kayıt ol butonuna tıkladınız ve kullanıcı adı kısmına girişiminizin adını yazdınız... “Uyarı! Bu kullanıcı adı başka birisi tarafından kullanılıyor!” Her şey muhteşem giderken kimin bu parıltılı yolculuğu durdurduğunu merak ettiğinizde, çoğu zaman en son gönderisi 3 yıl önceye ait örümcek ağları bağlamış bir hesapla karşılaşırsınız. Peki böyle bir durumda ne yapmalısınız? Uygulayabileceğiniz yöntemler tescilli bir ticari marka sahibi olup olmadığınıza göre farklılık gösterecektir.



Tescilli Bir Ticari Markanız Varsa


Eğer girişiminizin adını bir ticari marka olarak tescillediğiniz o imrenilecek pozisyondaysanız, pek çok sosyal medya platformu sizi rahatsız eden hesapla ilgili basit ve etkili bildirim araçları sunar. Ticari marka ihlali, bir hesabın; bir şirketin ya da işletmenin adını, logosunu ya da marka koruması altındaki diğer materyallerini, ticari olarak dış dünyada kafa karışıklığı yaratacak şekilde kullanması anlamına gelir. Bu hesabın, işletme adınızı ve/veya logonuzu bilinçli olarak ticari maksatla kullandığını ilgili sosyal medya platformuna bildirdiğiniz takdirde, yüksek ihtimalle bahse konu hesap silinecek ve kullanıcı adı size bırakılacaktır. Ancak ortada bilinçli bir ticari kullanım yoksa (ör. girişiminize ait hesabı kullanan kişinin ismi, işletme adınızla aynı olabilir) sosyal medya platformunun bu konuda bir aksiyon alma şansı çok daha düşüktür.


Bir talepte bulunurken kabaca; şirketinizin adını, ticari markanızı, ticari marka tescil yayını numaranızı, ihlâl barındırdığını iddia ettiğiniz faaliyetlerin bir tanımını (örneğin, “hesap ticari faaliyetler için adımı kullanıyor”) ve sosyal medya platformundan beklentinizi (hesabın silinmesi ve kullanıcı adının size bırakılması gibi) iletmeniz gerekir. Bu linklere tıklayarak da göreceğiniz gibi TwitterFacebookYouTube ve Instagram gibi platformların hepsi bu talebi iletmeniz için gerekli kanalları sürekli olarak açık tutar. Bununla birlikte tecrübelerimiz, yalnızca Facebook’un bu tür isteklere hızlı şekilde yanıt verdiğini, genellikle saatler içerisinde size geri döndüğünü ve şartlar uygunsa birkaç gün zarfında ilgili hesabı kaldıracağını belirttiğini göstermektedir. Öte yandan, Twitter ve Instagram’ın, bu taleplere yanıt vermesi haftalar veya aylar sürebilirken YouTube ise, ticari marka ihlallerinden ziyade telif hakkı ihlallerine çok daha fazla önem atfediyor.


Sizin bildiriminize karşılık, hedef aldığınız hesabın da silinme talebinizi takip eden süreçte karşı argümanlar sunabileceğini her zaman aklınızda tutmalısınız. Sonucu platformdan platforma değişiklik göstermekle birlikte genel olarak; karşı bir bildirim aldığınızda, ihlal iddiasında bulunduğunuz kişiye karşı mahkemeler nezdinde yasal yollara başvuracağınızı ilgili sosyal medya platformuna iletmek için size bir zaman verilir. Bu süre içerisinde yasal yollara başvuracağınızı ilgili sosyal medya platformuna iletmemiş olursanız ihlal iddiasında bulunduğunuz hesap sahibine geri verilir.


Tescilli Bir Ticari Markanız Yoksa


Ne yazık ki, tescilli bir markaya sahip değilseniz, sosyal ağların size yardımcı olması çok da olası değildir. Twitter; aktif olmadığını iddia ettiğiniz o hesabı devralmak istediğinizde, tescilli bir ticari markanız yoksa alternatif bir kullanıcı adı seçmeniz gerektiğini söyleyecektir. Instagram da benzer bir politikaya sahiptir. Açıkçası hiçbir şirket, tescilli ticari markanız olmaksızın size yardım edemez. Böyle bir durumda elinizde gerçekten çok az seçenek vardır.


Doğrudan Kullanıcıya Ulaşın


Aktif görünmeyen hesabın sahibine özel bir mesaj göndermek, sorununuzu çözmenin en hızlı ve en kolay yolu olabilir. Zira en iyi senaryoda; kullanıcı adının sahibi, sosyal medya hesabında kendisini bekleyen bir mesaj olduğunu belirten bir e-posta alır ve iyi niyetle durumu anlattığınızda kendisi için çok da önemi kalmayan o kullanıcı adını size verebilir.


Peki kötü senaryo? Birtakım kullanıcılar, tabiri caizse aktif olmayan sosyal medya hesaplarına çökerek bunları para karşılığında satmaktadır. Hesapların bu şekilde alınıp satılması Twitter Hizimet Koşullarına aykırılık teşkil eder ve diğer taraftan ciddi bir işletme için de kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir şey değildir. Çünkü yalnızca dolandırılma riski ile karşı karşıya kalmazsınız. Aynı zamanda bu durumun Twitter tarafından anlaşılması halinde satın aldığınız hesap silinebilir de. Böyle bir hesap taciri ile karşı karşıya gelirseniz, onları kullanım koşullarını ihlal ettikleri gerekçesi ile doğrudan ilgili sosyal medya platformuna şikayet etmelisiniz. Siz de şimdilik alternatif bir kullanıcı adı seçerek, şikayetinizin akıbetini takip edip söz konusu hesabın silinmesini beklemelisiniz ki silinen hesabı siz kapın.



Sizi Taklit Eden Hesabı Bildirin 


Hem Instagram hem de Twitter, kullanıcılarına kendi işletmelerini taklit eden hesapları şikâyet etme imkânı vermektedir. Bu ticari marka ihlalinden daha zayıf bir şikâyet formudur ve sosyal ağlar talebinizle ilgili bir zaman çizelgesi verme ya da belirli şartlar altında hesabı sileceklerini garanti etme konusunda çok daha çekingen davranmaktadır. Dahası, bir kere şikayetinizi ilettikten sonra aktif olarak ilgili hesabın silinip silinmediğini takip etmeye devam etmek zorundasınız. Bunun dışında, istediğiniz kullanıcı adını sürekli olarak takip ederek uygun hale geldiğinde size haber veren birtakım ücretli servisler de bulunmaktadır. Duruma göre bunlardan faydalanmanız da mümkün olabilir.


Alternatif Bir Kullanıcı Adı Seçin


Eğer, hedefinizdeki kullanıcı adını muhakkak almanız gerektiğini düşünüyor ve yukarıdaki yolları takip etmek konusunda gerekli vakti ve çabayı vermekten çekinmiyorsanız sorun yok. Ama durum tam tersi ise, sadece alternatif bir kullanıcı adı seçmeniz yeterli olacaktır. Bu ilk etapta pes etmek gibi gözükse de günün sonunda size vakit kazandırır ve girişiminizin daha önemli konularına odaklanma imkânı verir. Ek olarak, alternatif olarak seçtiğiniz kullanıcı adı hedef kullanıcı adına yeterince benziyorsa, bu size ileri bir tarihte yapacağınız taklit başvursu için bugünden çok daha büyük bir cephane olur.


Özetle, tescilli bir ticari marka sahibiyseniz işletmenizi yansıtan o kullanıcı adını almak sizin için çok daha kolay olacaktır. Ancak günün sonunda asıl olması gereken; o gün için online görünüm sizin için önemli olsun ya da olmasın, işletme adınıza karar verirken sosyal medya kullanıcı adı meselesini de aklınızın bir kenarında tutarak tercih yapmaktır. Bir kere karar verdiğinizde ise yapacağınız ilk işi artık biliyorsunuz. Çünkü kural belli: Önce gelen alır!


26/05/19



İlgili Kaynaklar:


Sorumluluk:  Bu sayfa altında sağlanan içerik tamamıyla bilgilendirme amaçlı olup hiçbir şekilde reklam, tanıtım vb. adlar altında değerlendirilemez, hukuki tavsiye olarak yorumlanamaz ve izinsiz olarak kullanılamaz. Bu makaleyi okumanız bizimle avukat - müvekkil ilişkisi kurduğunuz anlamına gelmeyecektir. Eğer daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, Cihangir Hukuk yardımcı olmaktan memnuniyet duyar. Bize buradan ulaşabilirsiniz.

bottom of page